Hoe werken hersenen?

Je hebt altijd wel een keer dat je je verbaast over je hersenen. Hoe werken ze en waar dienen ze voor? Op deze site kan jij die vragen stellen. Ze worden beantwoord door studenten met interesse in geneeskunde, psychologie, biologie of biomedische wetenschappen. Wij zoeken het graag voor jou uit!

Wanneer je in een angstige situatie zit worden bepaalde delen in je hersenen uitgeschakeld, zoals bijvoorbeeld de prefrontale cortex, maar wordt de rest extra actief waardoor je instaat bent om te vluchten. Echter, wanneer de situatie extreem angstig is, is er niets actief behalve je parasympatische zenuwstelsel (die normaal gesproken...

In Zuid-Afrika woont een groep mensen die allemaal aan het Urbach-Wiethe syndroom lijden. Als gevolg hiervan is de amygdala versteend.

Waarschijnlijk heb je ook wel eens in de bioscoop gezeten met een ouderwets 3D brilletje. Aan de linkerkant een rood glaasje en rechts een groen glaasje. Maar hoe kan dit rare brilletje ervoor zorgen dat je de film in 3D ziet?

In Nederland heeft waarschijnlijk 3.6% van de kinderen op het basisonderwijs dyslexie. Deze kinderen ervaren moeite met het lezen en spellen van woorden, wat een grote invloed kan hebben op de schoolprestaties. Overigens staat dyslexie los van intelligentie. Daarnaast lijkt dyslexie ook erfelijk te zijn aangezien 50% van de jongens...

Je loopt je huis uit, kijkt om je heen en besluit om vandaag maar eens naar school te vliegen. Je neemt een flinke aanloop, maakt een grote sprong, strekt je armen uit en daar ga je! En terwijl je over de stad vliegt en van het prachtige uitzicht geniet besef...

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar visualiseren. Helemaal omdat het gebruikelijk wordt om het bijvoorbeeld in therapie toe te passen en ook sporters visualiseren vaak voor een wedstrijd. Maar wat gebeurt er eigenlijk in je hersenen als je visualiseert?

Neurofeedback is een behandelmethode, waarbij geen medicatie of medische ingrepen te pas komen, die steeds vaker wordt gebruikt bij onder andere het behandelen van ADHD, ADD, dyslexie en zelfs depressies.

Misschien ken je wel iemand in je omgeving met ADHD; een onrustig persoon die vaak ook heel nog bewegelijk en impulsief is. Het is je dan misschien ook wel eens opgevallen dat de meeste mensen met ADHD om een bepaalde tijd medicatie moeten slikken. Vaak is deze medicatie Ritalin.

Na een beroerte komt het vaak voor dat een bepaald hersengebiedje beschadigd is en kan het zijn dat de patiënt bijvoorbeeld opeens ergens verlamd is of moeite met praten heeft. Toch blijkt er bij veel patiënten ook herstel op te treden.