Misschien ken je wel iemand in je omgeving met ADHD; een onrustig persoon die vaak ook heel nog bewegelijk en impulsief is. Het is je dan misschien ook wel eens opgevallen dat de meeste mensen met ADHD om een bepaalde tijd medicatie moeten slikken. Vaak is deze medicatie Ritalin.

Ritalin wordt gebruikt als medicatie bij mensen met ADHD. Een aantal kenmerken van ADHD zijn: moeite met concentreren, hyperactiviteit, impulsiviteit, heel gevoelig voor stress zijn en moeite hebben met plannen. Dit kan grote invloed hebben op school prestaties, werk en op relaties. Daarom is het van belang dat mensen met ADHD wanneer nodig, de juist medicatie krijgen.

Ritalin is de meest gebruikte medicatie bij ADHD. De echte naam van Ritalin is methylfenidaat. Wat opvallend aan de medicatie is, is dat methylfenidaat een stimulerende drugs is en een soort gelijk effect heeft als cafeïne. Dit klinkt tegenstrijdig omdat mensen met ADHD vaak juist heel druk zijn. Toch blijkt Ritalin de hyperactiviteit te verminderen en de concentratie te verbeteren.

Uit hersenonderzoek is gebleken dat er bij mensen met ADHD verminderde metabolisme (stofwisseling in de hersenen) plaatsvindt in de frontale hersengebieden. Wat de problemen met de concentratie en het plannen verklaard. Ook is er verminderde activiteit gevonden in de basale ganglia. Een hersengebied midden in je hersenen dat betrokken is bij het reguleren van bewegingen en het controleren van impulsen.

Ritalin zorgt ervoor dat er meer dopamine in de hersenen vrijkomt. Vooral 1 uur na inname heeft het zijn grootste effect. Over het algemeen verhoogd Ritalin de hersenactiviteit. Dit is precies het effect waar mensen met ADHD gebaat bij zijn. Het zorgt ervoor dat de gebieden die te weinig actief zijn, actiever worden waardoor de klachten verminderen.

Helaas heeft alle medicatie voor ADHD bijwerkingen. Ritalin kan bijvoorbeeld ook voor slaapproblemen en verminderde eetlust zorgen. Het is daarom altijd belangrijk om te kijken welke medicatie het beste bij iemand past.

Toch is Ritalin de meest voorgeschreven medicatie bij ADHD en hebben al veel mensen er positieve ervaringen mee.

Tessa Dongelmans