Hoe werken hersenen?

Je hebt altijd wel een keer dat je je verbaast over je hersenen. Hoe werken ze en waar dienen ze voor? Op deze site kan jij die vragen stellen. Ze worden beantwoord door studenten met interesse in geneeskunde, psychologie, biologie of biomedische wetenschappen. Wij zoeken het graag voor jou uit!

Spiersamentrekking, de adem stokt, schuim op de mond, de ogen draaien weg… Een epileptische aanval kan er heel erg heftig uitzien. Er gebeurt op dat moment dan ook een hoop in de hersenen.

Het is misschien de meest a-romantische vergelijking, maar misschien klinkt het ergens ook wel logisch. Je hebt vaak een toch iets verstoord beeld van de persoon waar je verliefd op bent en de wereld om je heen is opeens zoveel mooier.

De één reageert er heftiger op dan de ander, maar vaak roept het toch bij iedereen wel een schaterlach op. De wetenschappelijke naam is Gargalesis en er zijn zelfs mensen die lijden aan Hypergargalesthesia. Oftewel: extreme gevoeligheid voor kietelen!

Het stereotype is natuurlijk dat vrouwen véél emotioneler zijn dan mannen. Je ziet ze vaker huilen, ze praten er vaker over, ze zijn eerder emotioneel. Maar zijn ze werkelijk van binnen emotioneler dan mannen, of is het alleen het stereotype dat het zo doet laten lijken.

Humor is eigenlijk maar een raar en ingewikkeld fenomeen. Maar er blijkt een hersengebiedje te zijn dat het snapt!

Je hebt vast wel eens iemand dronken over straat zien zwalken of misschien ben je zelf wel eens flink dronken geweest. Er gebeurt veel met je lichaam als je onder invloed bent van alcohol: je hebt jezelf niet helemaal meer onder controle. Hoe komt dit eigenlijk?

Het beeld dat alleen monniken boven op een berg in China zitten te mediteren is al lang niet meer aan de orde. Tegenwoordig wordt er zelfs op kantoren gemediteerd en wordt het ook op sommige scholen toegepast. Hoewel mediteren vaak alleen wordt geassocieerd met ontspanning, traint het tegelijkertijd ook nog...