Je loopt je huis uit, kijkt om je heen en besluit om vandaag maar eens naar school te vliegen. Je neemt een flinke aanloop, maakt een grote sprong, strekt je armen uit en daar ga je! En terwijl je over de stad vliegt en van het prachtige uitzicht geniet besef je opeens.. Ik kan helemaal niet vliegen! Dit is een droom!

Bij een lucide droom is de dromer zich bewust van het feit dat het een droom is. Daarbij is de dromer vaak instaat om de droom te veranderen. Een droom wordt vaak lucide op het moment dat de dromer beseft dat wat er gebeurt onmogelijk is.

De neurowetenschappen J. Hobson heeft onderzoek gedaan naar wat er in de hersenen gebeurt als iemand een lucide droom heeft. Het belangrijkste aspect van een lucide droom is het besef dat het een droom is. Dit besef vindt waarschijnlijk plaats in de dorsolaterale prefrontale cortex. Tijdens een normale droom is dit gebied gedeactiveerd wat ervoor zorgt dat er tijdens de droom een slecht geheugen is, de droom bij ontwaken vaak niet goed onthouden wordt en voorkomt dat de dromer zich bewust is van de absurditeit van de droom. Bij een lucide droom is dit gebied echter wel actief en dit verklaart waarschijnlijk waarom men dan wel een realiteitsbesef heeft tijdens het dromen.

In verschillende culturen speelt lucide dromen een religieuze rol. Bij het boeddhisme wordt er bijvoorbeeld door middel van meditatie geprobeerd vanuit een wakkere toestand direct in een lucide droom terecht te komen. En ook in de oudheid probeerde men dit te trainen.

Tegenwoordig wordt een lucide droom ook gezien als een methode om angsten onder ogen te zien en er overheen te komen. Wanneer je bijvoorbeeld podiumvrees hebt kun je in je droom voor een enorm publiek een optreden geven en zo trainen dat je in het echte leven ook minder angsten voelt.

Er zijn mensen die proberen een lucide droom op te wekken. Dit kan op verschillende manieren. Zo kun je bijvoorbeeld dagelijks je omgeving uitgebreid checken en proberen te onthouden. Vervolgens ga je dit ook in je droom toepassen waardoor je er tijdens het dromen achterkomt dat het niet de werkelijkheid is.

Lucide dromen zijn dus een hele leuke ervaring omdat je zelf kunt bepalen wat je wilt doen, zonder dat er grenzen zijn!

Tessa Dongelmans