Hoe werken hersenen?

Je hebt altijd wel een keer dat je je verbaast over je hersenen. Hoe werken ze en waar dienen ze voor? Op deze site kan jij die vragen stellen. Ze worden beantwoord door studenten met interesse in geneeskunde, psychologie, biologie of biomedische wetenschappen. Wij zoeken het graag voor jou uit!

Het corpus callosum is de bundel van zenuwen die beide hersenhelften met elkaar verbindt. Het corpus callosum is bij professionele muzikanten iets dikker. Dit komt waarschijnlijk omdat zij van jongs af aan al heel veel geoefend hebben met hand-oog coördinatie, wat een grote samenwerking van de hersenhelften vraagt.

Je hersenen zijn eigenlijk één grote verzameling van neuronen die van het ene hersengebiedje naar het andere gaan. Zo vindt er non stop uitwisseling van informatie plaats. Hoe gebeurt dit eigenlijk tussen je beide hersenhelften?

Op 30 augustus schrijft de redactie van nu.nl dat de hersenen een methode hebben om te zorgen dat de ze niet overspoeld worden door emotionele herenneringen. Namelijk met behulp van het stresshormoon cortisol.

Tentamens, werken, de hond uit laten, feestjes, je moest ook die vriendin nog bellen, verhuizen, nog meer tentamens.. Af en toe heb je zo’n periode dat alles tegelijk lijkt te komen waardoor je je helemaal onrustig voelt worden en je echt last hebt van stress.

Je loopt op een zonnige dag naar buiten kijkt eens om je heen en kijkt dan naar boven om van het zonnetje te genieten. Plotseling moet je opeens heel hard niezen! Hoe kan dit?

Slapen is een periode van rust. Baby’s slapen gemiddeld 17 uur per dag en een volwassene ongeveer 8 uur. Ook ben je vrijwel inactief tijdens je slaap, toch gebeurt er best veel in je hersenen.

Het woord zegt het al, beweging blindheid, en dit is ook precies wat het inhoudt. Mensen met motion blindness zijn niet instaat om beweging te zien!

Het klinkt alsof het deze mensen een soort superkrachten hebben maar eigenlijk is het gewoon iemand die smaak veel intenser ervaart dat gemiddeld.