Je loopt op een zonnige dag naar buiten kijkt eens om je heen en kijkt dan naar boven om van het zonnetje te genieten. Plotseling moet je opeens heel hard niezen! Hoe kan dit?

Bij sommige mensen wordt er een automatische nies reactie opgewekt wanneer ze in fel licht kijken. Dit wordt de ‘photic sneeze reflex’ genoemd. Niezen komt over het algemeen tot stand doordat er stofjes aanwezig zijn die je luchtwegen irriteren. Er wordt dat een signaal via je nervus trigemus (de vijfde hersenzenuw) doorgegeven aan je hersenstam en van hieruit wordt het ‘niessignaal’ gegeven. De nervus trigemus is een druk gebruikte zenuw en wil nog wel eens verbindingen met omliggende zenuwen hebben. Men denkt dat fel licht, wat door middel van een elektrische signaal naar de hersenstam een pupilreflex opwekt, ook de nervus trigemus op gang kan brengen waardoor er een nies reactie ontstaat.

Ongeveer 10-35% van de populatie heeft hier last van het is een erfelijk fenomeen. Als één van je ouders het heeft heb jij 50% kans om het ook te hebben. Wat precies het evolutionaire nut van dit fenomeen is, is nog niet bekend en er wordt nog steeds onderzoek naar de photic sneeze reflex gedaan.

Tessa Dongelmans