Het klinkt alsof het deze mensen een soort superkrachten hebben maar eigenlijk is het gewoon iemand die smaak veel intenser ervaart dat gemiddeld.

Ongeveer 25% van de bevolking is supertaster. Bovendien zijn er meer vrouwen, aziaten en afrikanen supertaster.

De term is bedacht door Linda Bartoshuk die tijdens haar cariere veel onderzoek heeft gedaan naar gentische verschillen in smaak. Rond 1990 kwamen ze in haar laboratorium mensen tegen die een verhoogde smaak reactie hadden, die bovendien een fysiologische oorzaak lijkt te hebben. Waarschijnlijk wordt het supertasten veroorzaakt doordat deze mensen meer fungiform papillen, waar de smaakpapillen zich op bevinden, op hun tong hebben.

Wat precies het evolutionaire nut van dit fenomeen is, is nog niet bekend. Men denkt dat misschien het beter proeven van een bittere smaak er voor heeft gezorgd dat deze mensen minder gauw giftig voedsel zouden eten en daardoor langer overleven.

Een supertaster kan worden ondekt door middel van een intensiteit-schaal en de stof propylthiouracil (PROP). Het blijkt namelijk dat supertaster heel heftig reageren op PROP. Tijdens zo’n onderzoek worden twee personen vergeleken die beide dezelfde waarde op de intensiteit-schaal geven aan een neutrale stof. Dit om te voorkomen dat er een verschil in gebruik van de intensiteit-schaal is. Vervolgens wordt ze beide PROP gegeven waarbij een supertaster altijd een twee keer zo hoge score waarde op de intensiteit-schaal aangeeft. Daarnaast kan er gebruik worden gemaakt van blauwe kleurstof die de fungiform papillen op de tong zichtbaar maakt en er zo kan worden gekeken naar de concentratie fungiform papillen.

Tessa Dongelmans