Tentamens, werken, de hond uit laten, feestjes, je moest ook die vriendin nog bellen, verhuizen, nog meer tentamens.. Af en toe heb je zo’n periode dat alles tegelijk lijkt te komen waardoor je je helemaal onrustig voelt worden en je echt last hebt van stress.

Stress activeert twee systemen in het lichaam. De eerste is een reactie van het autonome zenuwstelsel die er voor zorgt dat je lichaam start klaar is voor actie. Het andere systeem is de HPA-as (hypothalamus-pituitary gland-adrenal cortex) wat staat voor het hormonale systeem waarbij de hypothalamus en hypofyse in de hersenen en de bijnierschors zijn betrokken.

Wanneer je stress ervaart wordt je hypothalamus geactiveerd die vervolgens een stofje vrijmaakt die ervoor zorgt dat de hypofyse een stofje afgeeft.. Deze stof, adrenocorticotoop, wordt naar de bijnieren gestuurd. De bijnierschors geeft vervolgens cortisol af aan het lichaam. Er gaat ook wat cortisol naar de hippocampus die invloed kan uitoefenen op hoeveel cortisol er wordt afgegeven en zorgt dat de boel in evenwicht blijft.

Cortisol is het stress hormoon wat voor een heleboel veranderingen in je lichaam zorgt. Een beetje cortisol is niet erg, het zorgt er onder andere voor dat je geheugen en aandacht even iets beter wordt en dat je immuunsysteem net even iets harder werkt. Maar wanneer je lange tijd stress ervaart en dus veel cortisol in je lichaam hebt kan dit ervoor zorgen dat je immuunsysteem slechter gaat werken en zelf je geheugen kan er slechter van worden. Bij een langdurige hoge dosis cortisol in je lichaam wordt je hippocampus ongevoeliger voor cortisol waardoor de hoeveelheid cortisol in je lichaam niet goed kan worden gereguleerd.

Naast cortisol geeft de bijnierschors ook adrenaline en noradrenaline af. Deze stoffen geven je het onrustige gevoel en zorgen dat je hartslag wat omhoog gaat. Adrenaline, noradrenaline en cortisol zijn allemaal hormonen. Een eigenschap van hormonen is dat ze vrij lang doorwerken waardoor ze dus flink wat invloed op je lichaam kunnen uitoefenen.

Er zijn dus heel wat hersengebieden en stofjes betrokken bij stress. En stress kan behoorlijk vervelende gevolgen voor je lichaam hebben. Laat je er dus niet van weerhouden om af en toe eens even lekker te relaxen!

Tessa Dongelmans