Hoe werken hersenen?

Je hebt altijd wel een keer dat je je verbaast over je hersenen. Hoe werken ze en waar dienen ze voor? Op deze site kan jij die vragen stellen. Ze worden beantwoord door studenten met interesse in geneeskunde, psychologie, biologie of biomedische wetenschappen. Wij zoeken het graag voor jou uit!

Op 12 augustus schrijft de redactie van nu.nl dat Britse wetenschappers met behulp van een MRI scan kunnen vaststellen of iemand autisme heeft.

Vaak associëren we gapen met slaperigheid of verveling maar door het gapen komt er een grote hoeveel lucht je longen in. De zuurstof in deze lucht komt in je bloed en daarmee in je hersenen terecht en zorgt ervoor dat je meer alert bent.

Je hebt het vast wel eens gezien in ER of een andere ziekenhuisserie. Een patiënt wordt razendsnel op een brancard door de gangen van het ziekenhuis gereden terwijl de doctoren door elkaar heen schreeuwen en er een arts met een lampje in de ogen van de patiënt schijnt om te...

Hoofdpijn, misselijkheid, geheugenverlies, duizelig, het zijn een aantal symptomen die kunnen duiden op een flinke hersenschudding.

Volgens de leer van de frenologie kun je iemands karakter bepalen aan de hand van de bobbels in je schedel..

“De linkerhersenhelft heeft betrekking op het analytische, rationele. Terwijl de rechterhersenhelft meer verantwoordelijk is voor een creatieve manier van denken. Doe de test en ontdek welke hersenhelft bij jou het beste is ontwikkeld.” Regelmatig vind je dit soort testjes in tijdschriften of op internet. Maar kloppen ze wel?

Op 29 juli schrijft nu.nl dat neurobiologen van de Universiteit Utrecht hebben ontdekt dat je mogelijk op latere leeftijd nog kunt leren diepte te zien.