Hoe werken hersenen?

Je hebt altijd wel een keer dat je je verbaast over je hersenen. Hoe werken ze en waar dienen ze voor? Op deze site kan jij die vragen stellen. Ze worden beantwoord door studenten met interesse in geneeskunde, psychologie, biologie of biomedische wetenschappen. Wij zoeken het graag voor jou uit!

Al in 400 voor Christus wisten de egyptenaren en de oude grieken dat de hersenen het commando en controle centrum waren van het lichaam!

Verbale apraxia wordt het ook wel genoemd. Het is een neurologische aandoening die ervoor zorgt dat mensen niet instaat zijn om goed te praten.

Ja, je kunt kleurenblind worden tijdens je leven. Net zoals je tijdens je leven verlamd kunt raken, blind kunt worden of andere aandoeningen kunt oplopen. Dit klinkt niet heel erg vrolijk, maar er moet best wel wat gebeuren voordat er blijvende schade in je hersenen optreedt.

Een large panna montata, een medium americano of toch een cappuccino met een klontje suiker? Koffie kun je in alle soorten en verschijningsvormen krijgen. Men zegt dat teveel koffie niet goed voor je is, maar wat doet het eigenlijk met je hersenen?

Al vanaf de vierde week na bevruchting zijn er in de foetus neuronale gebieden te vinden die qua verdeling al sterk lijken op hoe je hersenen nu zijn.

De hypofyse is een kleine, hormoonafscheidende klier midden in je hoofd, onderaan de hersenen. De hypofyse heeft de vorm van een boon en heeft ongeveer een doorsnede van een centimeter, maar is essentieel voor de hormoonhuishouding in je lichaam.