Hoe werken hersenen?

Je hebt altijd wel een keer dat je je verbaast over je hersenen. Hoe werken ze en waar dienen ze voor? Op deze site kan jij die vragen stellen. Ze worden beantwoord door studenten met interesse in geneeskunde, psychologie, biologie of biomedische wetenschappen. Wij zoeken het graag voor jou uit!

Iemand die hoogbegaafd is scoort een stuk hoger op een intelligentietest dan de gemiddelde mens doet. Vaak zijn er meer gebieden waarop hoogbegaafde mensen het wat beter doen. Maar zit hoogbegaafdheid in de hersenen?

Geen pijn voelen klinkt misschien wel heel fijn, maar pijn kunnen voelen is op sommige momenten juist wel handig! Zonder pijn zouden er een hoop nare dingen kunnen gebeuren. Mensen die geen pijn voelen kunnen het daardoor knap lastig hebben.

Als je iets pijnlijks of vervelends meemaakt of mee gaat maken, is het fijn om een dierbare bij je te hebben. Onderzoekers zijn er nu druk aan het uitzoeken wat in je hersenen gebeurt als er een geliefde bij je is of, in dit geval, wanneer er een foto van...

Achterin je hersenen aan de onderkant zit een apart gebied dat de kleine hersenen wordt genoemd. Dit gebied is verantwoordelijk voor onder andere evenwicht en timing.

Je hebt vast wel gemerkt dat je wat minder helder bent en misschien wat langzamer als je een nacht slecht hebt geslapen. Maar hoe komt dit nu precies?

Natuurlijk hebben olifanten en walvissen een veel grotere herseninhoud, maar, maar in verhouding tot het lichaam hebben mensen de grootste hersenen.