Ja, je kunt kleurenblind worden tijdens je leven. Net zoals je tijdens je leven verlamd kunt raken, blind kunt worden of andere aandoeningen kunt oplopen. Dit klinkt niet heel erg vrolijk, maar er moet best wel wat gebeuren voordat er blijvende schade in je hersenen optreedt.

De hersenen kunnen best wel een stootje hebben. Maar soms is de impact van bijvoorbeeld een klap tegen het hoofd te groot en kunnen er bloedingen ontstaan. Bloedingen zorgen ervoor dat bepaalde hersengebieden geen zuurstof krijgen en daardoor kunnen afsterven. Wanneer de klap zo hard is dat je schedel een deukje oploopt kan er zelfs een stukje bot in je hersenen prikken. Verder kan er door vergiftiging of bijvoorbeeld epileptische aanvallen schade optreden.

Direct nadat er een bloeding is ontstaan kan er geprobeerd worden de bloeding te stelpen om zoveel mogelijk schade te voorkomen. Wanneer de schade al opgelopen is en er bepaalde functies zijn aangetast wordt het iets lastiger. Toch zijn de hersenen zo flexibel dat er vaak door heel veel te oefenen (bijvoorbeeld bij verlamming) weer het een en ander hersteld kan worden.

Maar ook aan de ogen kan er een hoop gesleuteld worden: in 2001 is er een man geweest die weer zijn zicht heeft terug gewonnen ondanks dat hij al sinds zijn derde blind was. Hij heeft een stamcel transplantatie ondergaan, waarbij er stamcellen in zijn ogen werden geplaatst. Hoewel hij niet zijn volledige zicht heeft terug gekregen is hij toch wel instaat om goed dingen om hem heen te kunnen onderscheiden.

Tessa Dongelmans