De hypofyse is een kleine, hormoonafscheidende klier midden in je hoofd, onderaan de hersenen. De hypofyse heeft de vorm van een boon en heeft ongeveer een doorsnede van een centimeter, maar is essentieel voor de hormoonhuishouding in je lichaam.

Hormonen

Een hormoon is een stofje dat wordt afgegeven door klieren in je lichaam. Dit kan dus in je hersenen zijn maar dat hoeft niet per se. De hormonen komen vervolgens terecht in het bloed waarmee ze worden vervoerd naar andere delen van het lichaam. Hier kunnen ze een langdurige invloed hebben op allerlei organen.

Hypofyse

De hypofyse zit vast aan een ander belangrijk hersengebied genaamd de hypothalamus. De hypofyse zelf bestaat uit een anterieur deel (een voorkant) en een posterieur deel (een achterkant) die beide weer verschillende hormonen afscheiden. De hypofyse wordt door hormonen van de hypothalamus geactiveerd. Hierdoor kan de afgifte van een heleboel verschillende hormonen door de hypofyse worden geremd of juist vergroot.

Functies

Een belangrijk hormoon dat de hypofyse afscheidt is het groeihormoon (GH). Dit hormoon zorgt er onder andere voor de botten en spieren kunnen groeien en kunnen herstellen na beschadiging. Ook zorgt de hypofyse ervoor dat de geslachtsorganen van mannen en vrouwen zich ontwikkelen, door de hormonen FSH en LH af te scheiden.
Daarnaast kan de hypofyse er in een stressvolle situatie voor zorgen dat de bijnieren het stresshormoon cortisol maken. En verder speelt de hypofyse ook nog een belangrijke rol voor de stofwisseling.

Naast deze belangrijke functies zijn er zelfs nog meer processen te noemen waarbij de hypofyse betrokken is. Al met al heeft de hypofyse dus, ondanks zijn kleine verschijning, een zeer grote invloed op je lichaam.

Tessa Dongelmans