Hoofdpijn, misselijkheid, geheugenverlies, duizelig, het zijn een aantal symptomen die kunnen duiden op een flinke hersenschudding.

De hersenen zijn omgeven door liquor, ook wel hersenvocht genoemd. Deze vloeistof beschermt onder andere de hersenen tegen milde trauma’s, maar wanneer de impact groter is en een grotere versnelling heeft kan de vloeistof de klap niet opvangen.

Een hersenschudding is het gevolg van een harde klap die het hoofd tegen iets uit de omgeving maakt, of een krachtige impulsieve beweging van het hoofd zelf door bijvoorbeeld een stoot tegen de borstkast. De rotatie die het hoofd hierbij maakt heeft het meeste invloed op de ernst van de hersenschudding. Hoe groter de rotatie, hoe erger de hersenschudding.

Over het algemeen lopen de hersenen geen hersenbeschadiging op bij een hersenschudding. De symptomen worden voornamelijk veroorzaakt door veranderingen in de neurotransmissie. Dit houdt in dat de communicatie tussen neuronen wordt verstoord. Bijvoorbeeld de neurotransmitter glutamaat, die zenuwen stimuleert, wordt extra veel afgegeven, waardoor de hersenen eigenlijk de hele tijd hard moeten werken en veel meer energie verbruiken dan normaal gesproken. Daarnaast kan de normale celactiviteit worden verstoord, wat zich onder andere uit in bewusteloosheid na de klap. Vlak na de hersenschudding zijn de hersenen erg gevoelig voor verandering in druk, bloed toevoer en zuurstof toevoer.

Behandeling van een hersenschudding houdt voornamelijk in de patiënt veel moet rusten en dat de symptomen goed in de gaten worden gehouden. Over het algemeen gaan de symptomen binnen drie weken helemaal weg, maar in een enkel geval kunnen er complicaties optreden en bij kinderen, tieners en ouderen is het herstel minder snel. Bij een eventuele volgende hersenschudding zal het herstel waarschijnlijk langzamer zijn er is de kans op blijvende schade groter. Dus echt prettig is een hersenschudding niet. Ondanks dat er vaak geen blijvende schade optreedt doe je er toch goed om af en toe je grijze massa een beetje te beschermen!

Tessa Dongelmans