Op 19 augustus schrijft nu.nl dat onderzoekers uit Michigan hebben ontdekt dat ouderen vaak langzamer reageren omdat hun hersenhelften teveel communiceren.

Je hersenhelften zijn met elkaar verbonden door middel van het corpus callosum, een dikke zenuwbundel. Deze zenuwbundel fungeert niet alleen als verbinding maar ook als een soort stuwdam die besluit welke informatie wel of niet voor beide hersenhelften is bedoeld.

Bij ouderen werkt deze stuwdam minder goed waardoor de hersenhelften te veel communiceren met elkaar, zelf wanneer de persoon in rust is. Het is nu gebleken dat dit storende werkt.

Dit komt onder andere naar voren in een onderzoek waarbij ouderen een motorische taak moeten doen waarbij de ze één kant van het lichaam moeten gebruiken. Het blijkt dat de ouderen hierbij vaak de neiging hebben om ook de andere kant van het lichaam te gebruiken doordat de informatie ook in de andere hersenhelft terechtkomt. Dit wordt spiegelen wordt genoemd en is ook te zien bij kinderen waarbij het corpus callosum nog niet goed ontwikkeld is.

Ook werden er reactietijd taken gedaan waarbij ook de hersenactiviteit werd gemeten. Hieruit bleek dat de reactietijd groter werd naarmate er meer hersenactiviteit in de ‘verkeerde’ hersenhelft was.

Tessa Dongelmans