Hoe werken hersenen?

Je hebt altijd wel een keer dat je je verbaast over je hersenen. Hoe werken ze en waar dienen ze voor? Op deze site kan jij die vragen stellen. Ze worden beantwoord door studenten met interesse in geneeskunde, psychologie, biologie of biomedische wetenschappen. Wij zoeken het graag voor jou uit!

Je staat bij een concert van een band die je nog nooit eerder hebt zien spelen. Je hebt het gevoel dat je al eens eerder een concert van deze groep hebt gezien, maar dat kan helemaal niet! Je hebt een déjà vu.

Lange tijd heerste er onder neurowetenschappers de opvatting dat er in het brein in rust niets noemenswaardigs gebeurt. Uit recent onderzoek blijkt echter dat het brein voortdurend actief is, ook als je aan het dagdromen bent, slapend in bed ligt of onder narcose bent. Sterker nog: het brein verkwanselt de...

Je bent beter in het herinneren van informatie als er op dat moment bepaalde contextuele elementen (cues) aanwezig zijn die er ook waren tijdens het leren van die informatie.

Het zit in je hersenen of in je ruggenmerg en het heeft qua vorm en kleur iets weg van een framboos. Statistisch gezien lopen er ongeveer 30.000 mensen in Nederland mee rond: een cavernoom.

Hoe werken hersenen? Dit is natuurlijk een ontzettend brede vraag waar hele boeken over geschreven zijn. Daarbij komt ook nog eens kijken dat de meest belangrijke hersenwetenschappers zelfs toegeven niet volledig te weten hoe de hersenen eigenlijk werken. De vraag is of er überhaupt een moment komt waarop we weten...

Je hersenen bestaan uit twee helften: de linkerhemisfeer en de rechterhemisfeer. In elke hemisfeer zijn dezelfde hersengebieden te vinden. Zo heb je bijvoorbeeld een linker en een rechter amygdala, of een linker en een rechter hippocampus.

Onderzoekers van de universiteit van Oxford zijn er achter gekomen dat Tetris mensen misschien kan helpen om zich gauw beter te voelen na een hele erge gebeurtenis. Tetris? Ja, inderdaad, het spel met de vallende blokken die op de juiste plaats geschoven moeten worden.

Je hebt vast wel eens het verhaaltje gehoord dat er elke keer als je een voetbal kopt, er weer wat hersencellen afsterven. Onderzoekers over de hele wereld hebben hun best gedaan om te kijken of dit waar is.