Het zit in je hersenen of in je ruggenmerg en het heeft qua vorm en kleur iets weg van een framboos. Statistisch gezien lopen er ongeveer 30.000 mensen in Nederland mee rond: een cavernoom.

cellen gevuld met bloed

Het bestaat uit meerdere kleine bubbels (cavernen) van verschillende groottes, die zijn gevuld met bloed en zijn omgeven door een speciale laag cellen. Deze cellen zijn hetzelfde als bij een normaal bloedvaatje, maar door de gekke vorm en doordat er andere cellen missen lekt er bloed van de ene bubbel naar de andere. Het cavernoom kan in grootte variëren van 0.1cm tot wel 9cm! Cavernomen komen maar heel zelden voor (bij maar 0.2% van de bevolking) en even vaak bij mannen als bij vrouwen. Een cavernoom is niet kwaadaardig en zal zich ook niet verspreiden zoals een tumor dat bijvoorbeeld vaak wel doet.

moeilijk te vinden

12% van de mensen met een cavernoom merkt hier niets van. Bovendien zijn cavernomen heel lastig te vinden met onderzoek omdat ze met de gebruikelijke onderzoeken voor vaatmisvormingen niet te vinden zijn. Maar sinds de MRI scan in gebruik is, is het wel mogelijk om een cavernoom op te sporen. Dit is vooral fijn voor mensen die wel last hebben van symptomen.

invloed op hersenfuncties

Er kan namelijk bloed uit het cavernoom sijpelen naar de omliggende hersengebieden. Dit zijn hele kleine hoeveelheden, maar wanneer dit vaak gebeurt kan het ervoor zorgen dat het hersengebied waarin het zich bevind slechter gaat werken. De locatie van het cavernoom bepaald welke functie er wordt beïnvloed. Zo kunnen er bijvoorbeeld neurologische problemen optreden zoals verlammingsverschijnselen of spraakproblemen, maar zelden zal het lijden tot hele dramatische aandoeningen of levensbedreigende situaties. Ook kunnen de bloedingen ervoor zorgen dat het hersenweefsel geïrriteerd raakt en als het ware minder goed onder controle kan worden gehouden. Dit kan lijden tot epileptische aanvallen.
Ook kunnen er bloedingen binnenin het cavernoom optreden waardoor het zal groeien. Hoe groter het wordt, hoe meer druk het uitoefent op de omgeving.

niet weggehaald

Een cavernoom wordt vaak per toeval gevonden wanneer er voor een andere reden een MRI scan wordt gedaan. Wanneer de klachten niet door het cavernoom worden veroorzaakt wordt deze ook niet altijd chirurgisch weggehaalt. Zeker als het op een gevaarlijke plek in de hersenen zit wordt er geen risico genomen. Het is mogelijk dat het cavernoom over verloop van tijd gewoon krimpt.

Tessa Dongelmans