Onderzoekers van de universiteit van Oxford zijn er achter gekomen dat Tetris mensen misschien kan helpen om zich gauw beter te voelen na een hele erge gebeurtenis. Tetris? Ja, inderdaad, het spel met de vallende blokken die op de juiste plaats geschoven moeten worden.

heftige symptomen

Vaak krijgen mensen die een traumatische gebeurtenis hebben meegemaakt last van vervelende symptomen. Ze krijgen bijvoorbeeld flashbacks van de gebeurtenis, voelen zich wat angstiger en hebben misschien moeite met inslaap vallen. Deze symptomen kunnen vanzelf weer weg gaan, maar soms blijven ze en worden ze steeds heftiger. De symptomen zijn dan een Post Traumatische Stress Stoornis te noemen (PTSS).

Om te voorkomen dat mensen echt een PTSS krijgen, wordt ze vaak heel snel therapie of andere ondersteuning aangeboden. Maar of dat echt helpt is nog maar de vraag. Dr. Emily Holmes van de universiteit van Oxford is nu achter gekomen dat Tetris misschien de oplossing is.

trauma afleiden

Er is namelijk gebleken dat herinneringen van de gebeurtenis slechter worden opgeslagen wanneer je geheugen ondertussen druk bezig is met een lastige taak. Dr. Holmes heeft proefpersonen naar hele enge en nare films laten kijken. De helft van de proefpersonen mocht na afloop Tetris spelen en de andere helft niet. Er bleek dat de mensen die wel Tetris mochten spelen veel minder last hadden van flashbacks.

Er zal nu verder worden onderzocht hoe deze ontdekking kan helpen bij mensen die een echte traumatische gebeurtenis hebben meegemaakt.

Tessa Dongelmans