Hoe werken hersenen?

Je hebt altijd wel een keer dat je je verbaast over je hersenen. Hoe werken ze en waar dienen ze voor? Op deze site kan jij die vragen stellen. Ze worden beantwoord door studenten met interesse in geneeskunde, psychologie, biologie of biomedische wetenschappen. Wij zoeken het graag voor jou uit!

Je hoort wel vaker verhalen over pubers die impulsief zijn en soms domme dingen uithalen. Maar dit is niet zomaar stoer gedrag, het ligt aan de hersenen!

Het eerste hersenvlies is zacht en bevat bloedvaten. Hier omheen zit het tweede hersenvlies dat het spinnenwebvlies wordt genoemd. Tussen deze twee zit een ruimte waardoor veel bloedvaten lopen en waarin hersenvocht zit. Het derde hersenvlies is harder en heeft een beschermende functie.

In je hersenen heb je een gebied dat verantwoordelijk is voor horen. Dit is de auditieve cortex en die zit ongeveer ter hoogte van je oren. Wanneer je doof bent komen er geen signalen in dit gebied terecht, want het gaat immers in de oren al fout. Bij dove mensen...

Je ziet iemand een fles cola uit de koelkast pakken en in je hersenen worden cellen actief, die ook actief zouden worden als je zelf een fles cola zou pakken. Klinkt raar, maar het is echt zo.

In de jaren 50 kwamen de onderzoekers James Olds en Peter Milner er doormiddel van muisonderzoek achter dat er een gebiedje in de hersenen is dat heel erg gevoelig is voor beloning en wellicht ook voor verslaving. Het kreeg de bijnaam ‘pleasure centre’.

Nu.nl schrijft op 27 oktober dat uit hersenonderzoek door wetenschappers van de Universiteit van West Virginia is gebleken dat verliefdheid binnen een seconde ontstaat.

<p> Op 21 oktober meldt nu.nl dat uit onderzoek van het National Institute of Mental Health in Amerika is gebleken dat de hersenen van vrouwen iets groeien na een zwangerschap.

<p>Mensen die lijden aan het Syndroom van Capgras hebben het idee dat hun familie en vrienden niet echt zijn, maar zijn vervangen door dubbelganger met hetzelfde uiterlijk en gedrag.

Vaak is het juist de bedoeling om dingen te onthouden en dan kan het knap lastig zijn als je het vergeet. Maar bedenk ook dat er een hoop informatie op een dag bij je binnenkomt die helemaal niet belangrijk is om te onthouden en dan is het maar goed dat...