Het beeld dat alleen monniken boven op een berg in China zitten te mediteren is al lang niet meer aan de orde. Tegenwoordig wordt er zelfs op kantoren gemediteerd en wordt het ook op sommige scholen toegepast. Hoewel mediteren vaak alleen wordt geassocieerd met ontspanning, traint het tegelijkertijd ook nog eens je hersenen.

Hersengebieden

Uit onderzoek is gebleken dat op het moment van meditatie de activiteit in je hersenen verandert. Ten eerste wordt de prefrontale cortex (het gebied aan de voorkant van je hersenen) actiever. Dit gebied houdt zich onder andere bezig met keuzes maken, plannen en aandacht. Ook werkt het samen met het limbisch systeem, de gebieden die zich bezig houden met hele basale emotionele reacties, en kan het ervoor zorgen dat emoties worden gereguleerd. Doordat het gebied actiever wordt, wordt de activiteit in het limbisch systeem juist lager waardoor emoties beter onder controle kunnen worden gehouden.

Daarnaast wordt ook de insula actiever. Men denkt dat dit te maken heeft met het verhoogde bewustzijn van je eigen interne sensaties tijden meditatie. De insula is een gebied wat bij psychische stoornissen vaak juist een verminderde activiteit heeft en daarom zou dit een heel positief effect zijn.#### Langdurige effecten Naast deze directe effecten tijdens het mediteren blijken er ook nog langdurige effecten te zijn. Zo wordt bijvoorbeeld de linkhersenhelft actiever dan de rechterhersenhelft, wat is geassocieerd met een vrolijke en positieve gemoedstoestand. Zelfs wanneer iemand een hele nare foto wordt laten zien, wat er voor zorgt dat de rechterhersenhelft actiever wordt, verschuift de activiteit bij iemand die regelmatig mediteert sneller weer terug naar de linkerhersenhelft en blijft men dus minder lang hangen in de negatieve emotie.

Ook blijken de cortex (de buitenkant van de hersenen), de insula en de sensorische cortex (verantwoordelijk voor tast) dikker te worden. Wat ervoor zorgt dat deze nog beter kunnen functioneren. Bovendien zijn deze effecten al gevonden na twee maanden (regelmatig) mediteren.

Daarnaast is er ook nog eens gebleken dat meditatie ervoor zorgt dat je geheugen, aandacht, reactiesnelheid en arbeidsprestatie verbeteren. Kortom, wat houd je tegen om eens lekker te gaan mediteren?

Tessa Dongelmans