Als je iets pijnlijks of vervelends meemaakt of mee gaat maken, is het fijn om een dierbare bij je te hebben. Onderzoekers zijn er nu druk aan het uitzoeken wat in je hersenen gebeurt als er een geliefde bij je is of, in dit geval, wanneer er een foto van een dierbare is.

Proefpersonen in dit onderzoek werd, terwijl zij in een MRI-scanner lagen, pijnlijke prikkels in hun handen toegediend. Ondertussen kregen zij foto’s te zien van aantrekkelijke mensen en van de persoon waar ze verliefd op waren. Er bleek dat wanneer ze een foto van een geliefde zagen, de hersengebieden die te maken hebben met pijn een stuk minder actief waren. Daarnaast werden gebieden die te maken hebben met genot juist actiever. De onderzoekers denken daarom dat een geliefde niet alleen voor afleiding van de pijn zorgt, maar voor echte veranderingen in de stofjes in je hersenen.

Een foto van een geliefde kan dus erg behulpzaam zijn als je pijnlijks moet doormaken. De onderzoekers gaan nu kijken of er op de foto persé een geliefde moet staan of dat een dierbare zoals een ouder of een broer of zus ook al voldoende is.

Tessa Dongelmans