Hoe werken hersenen?

Je hebt altijd wel een keer dat je je verbaast over je hersenen. Hoe werken ze en waar dienen ze voor? Op deze site kan jij die vragen stellen. Ze worden beantwoord door studenten met interesse in geneeskunde, psychologie, biologie of biomedische wetenschappen. Wij zoeken het graag voor jou uit!

LSD, lyserginezuurdiëthylamide, is vooral bekent geworden door de hippies in de jaren 60. Het zorgt voor buitengewone ervaringen en was ook bij kunstenaars en muzikanten er populair. Het werd zelfs in psychiatrische inrichtingen gebruikt en bij experimenten in het leger. Tegenwoordig gebeurt dit niet meer en is het in veel...

Om pijn te ervaren heb je zogenaamde pijn receptoren nodig. Deze receptoren geven hun informatie door naar de hersenen en die zorgen ervoor dat je pijn voelt. Maar opmerkelijk genoeg zitten er in de hersenen zelf geen pijn receptoren. Je kunt dus in iemands hersenen snijden zonder dat het pijn...

Je ligt lekker ontspannen in je bed, maar vlak voordat je in slaap valt hoor je opeens een enorme knal! Je kijkt om je heen, maar er is niets veranderd. De knal leek wel in je hoofd te zitten..

Op 23 juli meldt scientias.nl dat wetenschappers in Australië de oorzaken van Alzheimer tot op het cellulaire niveau hebben ontdekt. Hiermee hebben ze ook een waarschijnlijk zeer effectieve behandeling gevonden.

Eén op de twintig mannen is kleurenblind. Dit betekent vaak niet zozeer dat zij alles in zwart-wit zien, maar dat er bepaalde kleuren zijn die ze moeilijk kunnen onderscheiden. Er is dus een grote kans dat je een man met kleurenblindheid kent. Maar kunnen vrouwen eigenlijk ook kleurenblind zijn?

Het gebied in je hersenen dat heel belangrijk is voor je geheugen is je hippocampus. Hippocampus is Latijn voor zeepaardje en dit is precies de vorm van dit bijzondere geheugen gebiedje.

Mensen met Blindsight kunnen dingen zien maar ontkennen dat ze het zien! Hoe kan dit?

Ongeveer 2 tot 6% van de bevolking hoort stemmen en bij kinderen kan dit oplopen tot wel 80%. In sommige culturen is het zelfs raar om geen stemmen te horen. Toch wordt het horen van stemmen vaak geassocieerd met schizofrenie. Maar heb je altijd schizofrenie wanneer je stemmen hoort?

Heb je ook wel eens het verhaal gehoord dat je maar 15% van je hersenen zou gebruiken. Dit zou betekenen dat het merendeel van je hersenen onnodig ruimte opneemt en er eigenlijk maar voor niets zou zitten. Dit blijkt gewoon een mythe te zijn!