Je ligt lekker ontspannen in je bed, maar vlak voordat je in slaap valt hoor je opeens een enorme knal! Je kijkt om je heen, maar er is niets veranderd. De knal leek wel in je hoofd te zitten..

Dit wordt ook wel het Exploding Head Syndrome (EHS) genoemd. Mensen met EHS hebben zo nu en dan last van een dergelijke aanval. Vlak voordat zij in slaap vallen horen ze iets wat bijvoorbeeld kan lijken op een ontploffing, een kogelschot of een deur die heel hard dichtslaat. Vaak gaat het gepaard met een adrenaline kick en een gevoel van angst na de aanval. De patiënt voelt echter geen pijn tijdens een aanval.

De oorzaak van EHS is nog niet bekend. Sommige onderzoekers denken dat het te maken heeft met extreme stress of vermoeidheid. Andere denken dat het komt door een plotselinge verplaatsing van een onderdeeltje in je oor. Maar er wordt vaak al verbetering waargenomen wanneer de patiënt voor het slapen gaan probeert te ontspannen door middel van yoga, een warm bad, etc. wat erop duidt dat stress een belangrijke factor is.

Het kan de patiënt ook helpen om hem of haar te verzekeren van het feit dat het niet schadelijk of gevaarlijk is. Maar over het algemeen neemt de frequentie van aanvallen vanzelf af na verloop van tijd en is er geen therapie of medicatie nodig.

Tessa Dongelmans