Hoe werken hersenen?

Je hebt altijd wel een keer dat je je verbaast over je hersenen. Hoe werken ze en waar dienen ze voor? Op deze site kan jij die vragen stellen. Ze worden beantwoord door studenten met interesse in geneeskunde, psychologie, biologie of biomedische wetenschappen. Wij zoeken het graag voor jou uit!

Op het eerste gezicht lijken je hersenen één grote dichte massa. Maar in feite bestaan je hersenen uit biljoenen losse neuronen.

Als je maag rammelt pak je wat te eten. Je lichaam kan nu eenmaal niet zonder voeding. Maar wat gebruiken je hersenen eigenlijk om te functioneren?

Je loopt over straat en opeens begint er iemand enthousiast naar je te zwaaien. De persoon begint een gesprek met je en vraagt hoe het tegenwoordig met je gaat. Terwijl je uit beleefdheid antwoordt geeft vraag je je toch echt af wie deze persoon eigenlijk is.

Je zit rustig aan tafel een boek te lezen. Maar plotseling beweegt je linkerhand totaal een andere kant op zonder dat jij het wilt. Je hand lijkt wel een eigen wil te hebben!

Door middel van een optische illusie een indruk krijgen van de grootte van je brein. Het klinkt wat raar, maar volgens Samuel Schwarzkopf kan het. Althans, dat schrijf hij in het blad nature neuroscience