Als je maag rammelt pak je wat te eten. Je lichaam kan nu eenmaal niet zonder voeding. Maar wat gebruiken je hersenen eigenlijk om te functioneren?

glucose

De belangrijkste stof voor je hersenen is glucose. Deze stof krijg je door bijvoorbeeld koolhydraten te eten die in je lichaam worden omgezet tot deze stof. Glucose geeft je hersenen energie om goed te werken. Maar er zijn ook nog stoffen nodig om bijvoorbeeld verbindingen tussen neuronen te maken of te herstellen. Hiervoor worden eiwitten en vetten gebruikt. Daarnaast zijn er nog stoffen nodig om neurotransmitter, de stofjes waarmee neuronen met elkaar communiceren, te maken. Als deze stoffen zijn te verkrijgen uit normaal voedsel.

Blood Brain Barrier

Maar hoe komt die voeding nu in je hersenen terecht? De stoffen komen via je organen in je aderen terecht die het vervolgens naar je hersenen vervoeren. In je hersenen is echter een soort barrière die ervoor zorgt dat niet zomaar alle stoffen in je hersenen komen. Zo wordt ervoor gezorgd dat de stoffen die zo belangrijk zijn voor je hersenen op de juiste plek terechtkomen, deze barrière wordt de ‘Blood Brain Barrier genoemd.

Tessa Dongelmans