Hoe werken hersenen?

Je hebt altijd wel een keer dat je je verbaast over je hersenen. Hoe werken ze en waar dienen ze voor? Op deze site kan jij die vragen stellen. Ze worden beantwoord door studenten met interesse in geneeskunde, psychologie, biologie of biomedische wetenschappen. Wij zoeken het graag voor jou uit!

Hoe kan het dat een kenmerk dat nu als afwijking wordt gezien lang geleden een functie had? Een vondst op het Indonesische eiland Flores kan dit verklaren.

Slechts wanneer je tientallen kilo’s chocolade eet zal dit invloed hebben op je hersenen. Pas dan heb je genoeg van het stofje anandamide, een zusje van THC (de werkzame stof in cannabis) binnen gekregen.

Het drinken van koffie verlaagt de kans op Alzheimer. Koffie bevat een stof die als antioxidant werkt: een polyfenol, namelijk chorogeenzuur. Deze stof zou van invloed zijn op verminderen van de kans op Alzheimer, zo blijkt uit onderzoek bij muizen. Daarnaast verbetert koffie de concentratie, zoals direct te merken valt....

De redactie van nu.nl schrijft op 8 februari dat hersenonderzoekers van het departement voor zelfmoordonderzoek aan de Universiteit van Gent hebben ontdekt dat het hebben van een zelfmoordwens in de hersenen van personen met een depressie te onderscheiden is.

Wanneer je gierend van het lachen aan de buis gekluisterd je favoriete comedy aan het kijken bent, is dat niet alleen een avondje vermaak. Je bent aan je gezondheid aan het werken!