Wanneer je gierend van het lachen aan de buis gekluisterd je favoriete comedy aan het kijken bent, is dat niet alleen een avondje vermaak. Je bent aan je gezondheid aan het werken!

Het is onderhand bekend dat lachen een prettig gevoel geeft en het stress doet verminderen. Maar wist je al dat het wetenschappelijk is bewezen dat lachen bijdraagt aan het genezen van ziekten?

In de oudheid wisten ze dit eigenlijk al. In het oude Griekenland werden ziekenhuizen gebouwd naast de theaters, zodat het zien van grappige voorstellingen de patiënten beter zou maken.

Lachen heeft effect op heel je lichaam. Door te lachen worden er endorfinen, een soort natuurlijke pijnstillers, in het lichaam vrijgelaten. Hierdoor voel je je goed. Maar door te lachen worden er ook extra witte bloedcellen (lymfocyten) aangemaakt en deze witte bloedcellen vallen cellen aan die geïnfecteerd zijn door een virus (pathogenen) en zelfs sommige tumorcellen. Lachen maakt je dus meer resistent tegen infecties, doordat er meer antilichamen en witte bloedlichamen in je bloed circuleren. Tijdens het lachen verhoogt je hartslag en daardoor wordt je bloed sneller door je lichaam gepompt. Dit maakt lachen ook nog eens goede conditie-training. Bovendien kan je lichaam zich na al die lach-inspanning heel goed ontspannen, omdat je hart en je bloedvaten na inspanning automatisch naar een staat van relaxatie gaan.

Nu snap je vast al waarom lachen goed is tegen stress. Stress zorgt ervoor dat onze bloedvaten nauwer worden. Hierdoor verslechtert ons immuun-systeem. Met een zwak immuun-systeem kan je lichaam niet vechten tegen ziekten. Onderzoek heeft aangetoond dat lachen de gehalten van de stresshormonen cortisol en epinephrine doet afnemen. Hierdoor kunnen de bloedvaten zich weer verbreden.

Niet iedereen is het erover eens dat lachen zoveel effect heeft op ziekten. Sommige onderzoekers geloven dat lachen er alleen voor zorgt dat je minder pijn voelt door de vrijgelaten endorfinen. Wanneer je minder pijn voelt, voel je je ook minder ziek. Toch zijn er klinieken die lachtherapie gebruiken naast de standaard zorg. Gebleken is dat de lachtherapie een positieve toevoeging vormt vooral bij het verminderen van pijn. Helaas is lachtherapie alleen niet genoeg om mensen te genezen. Maar omdat lachen alleen natuurlijke stoffen in je lichaam vrijgeeft, heeft het geen negatieve effecten. Lachen is en blijft dus gezond!

Malou Dongelmans