Gespleten hersenen.. Het is vaak het gevolg van een chirurgische ingreep, die wordt uitgevoerd bij mensen met ernstige epilepsie.

Wanneer patiënten een zeer ernstige vorm van epilepsie hebben kan men nog wel eens kiezen voor een ingreep waarbij het corpus callosum - de zenuwbundel die je hersenen met elkaar verbindt - wordt doorgesneden. Op deze manier hopen de artsen het verspreiden van de epileptische aanval van de ene hersenhelft naar de andere te voorkomen en zo de ernst te verminderen.

Na een dergelijke ingreep zijn de zogenaamde splitbrain patiënten goed instaat te functioneren. Toch zijn er een aantal dingen waaraan je kunt merken dat er iets mis is.

Zoals je misschien al weet komen dingen die in de linkerkant van je gezichtsveld zitten, terecht in je rechterhersenhelft. En andersom komen dingen in de rechterkant van je gezichtsveld terecht in je linkhersenhelft. Wanneer je bijvoorbeeld aan de linkerkant een paard ziet staat komt het beeld een paard dus terecht in je rechterhersenhelft. Als je wilt uitspreken wat je zojuist hebt gezien moet de informatie echter eerst naar de linkerhersenhelft worden overgedragen aangezien die kant voornamelijk verantwoordelijk is voor spraak. Hierbij lopen splitbrain patiënten dus tegen een probleem aan. De informatie kan niet naar de linkerhemisfeer worden overgedragen en daarmee is het voor hen onmogelijk om te zeggen wat ze zojuist hebben gezien.

Uiteraard zijn hier verschillende gradaties in te vinden. Zo zijn er splitbrain patiënten met een gedeeltelijk doorgesneden corpus callosum die bijvoorbeeld wel kunnen omschrijven wat ze zojuist zagen maar niet direct het woord ‘paard’ zullen uitspreken.

Al met al blijft het een bizar fenomeen en kan het toch voor lastige situaties bij de patiënt zorgen.

Tessa Dongelmans