Stel je voor dat je lekker met vrienden aan het eten en drinken bent, maar op het moment dat je een hap neemt en die probeert door te slikken gaat het mis!

Dysphagia is een aandoening waarbij de patiënt niet meer in staat is om te kunnen slikken. Dit kan een psychologische oorzaak hebben die door therapie kan worden verholpen, maar het kan ook een fysiologische oorzaak hebben. Soms is er dan iets mis met het ‘slik-systeem’ zelf, maar het kan ook in de hersenen fout zitten.

Er kan bijvoorbeeld is mis zijn met de motorcortex, die verantwoordelijk is voor alle bewegingen. Ook kan het zijn dat bepaalde neuronen zijn aangetast, of dat er bijvoorbeeld door een beroerte een beschadiging in de medulla is opgetreden. De medulla is het gebied dat je hersenen met je ruggenmerg verbindt en is erg belangrijk voor slikken.

Kortom, er kunnen veel oorzaken zijn voor dysphagia die soms moeilijk te vinden zijn. Maar het is wel duidelijk dat het knap lastig wordt om normaal te leven als je niet meer kunt slikken!

Tessa Dongelmans