Hoewel veel mensen beweren dat de verliefdheid na een aantal jaren verdwijnt in een relatie, is het toch mogelijk dat je zelfs na 30 jaar (en wellicht nog langer) nog verliefd kunt zijn op je partner.

Wetenschappers van de Stony Brook University in de staat New York, hebben hersenonderzoek gedaan met stelletjes die pas verliefd op elkaar zijn geworden en stelletjes die zeggen als 10 tot 30 jaar verliefd op elkaar waren.

De participanten werden in een hersenscan gelegd en werden vervolgens afbeeldingen van hun geliefde, vrienden en familie en personen die leken op hun geliefde, laten zien. Er bleek dat wanneer er een foto van de geliefde voorbij kwam, er verhoogde activiteit was in het gebied dat dopamine produceert. Dit was zowel bij de mensen die al een langere tijd een relatie hadden, als bij de mensen die hun geliefde nog niet zo lang kenden.

Dopamine is onder andere verantwoordelijk voor het gevoel van genot en plezier. Er bleek echter wel een ander verschil de vinden tussen de participanten. Bij de stelletjes die pas net verliefd waren geworden waren hersengebieden actiever die worden geassocieerd met obsessie en spanning. Iets wat goed voor te stellen is bij een nieuwe relatie. De mensen met een langere relatie vertoonde echter meer hersenactiviteit in gebieden die worden geassocieerd met verbondenheid.

Tessa Dongelmans