..en ik kan aan je ogen zien hoe hoog het is. Nu.nl schrijft op 24 maart dat onderzoekers aan de Universiteit van Melbourne de getallen zo echt deels hebben kunnen voorspellen.

De deelnemers aan het experiment bedachten ter plekke een aantal getallen en noemden deze op. Ondertussen werden de horizontale en de verticale posities van hun ogen gemeten. Aan de hand van deze metingen bleken de wetenschappers deels te kunnen voorspellen welk getal er zou worden opgenoemd.

Als de ogen van mensen naar beneden en naar links bewogen, volgde er meestal een getal dat lager was dan het voorgaande cijfer. Wanneer de ogen meer naar rechts en omhoog stonden, waren de deelnemers aan het experiment vaker geneigd om een getal op te noemen dat hoger was dan het voorgaande.

De onderzoekers denken hiermee aan te tonen dat er een verband is tussen getallen die mensen in gedachten nemen en de positie van hun ogen, omdat we de neiging hebben om ons deze getallen ruimtelijk voor te stellen in een reeks. Zo zien we lage getallen aan de linkerkant en hoge getallen aan de rechterkant.

Malou Dongelmans