Op 26 maart schrijft de redactie van Nu.nl dat langzame denkers creatiever zijn. Slankere verbindingen tussen hersengebieden vertragen het denken, maar hierdoor is er wel meer tijd om creatieve associaties te vormen.

De hersenen bestaan uit grijze en witte stof. De grijze stof zijn de gebieden die zorgen dat we kunnen bewegen, horen en praten, de witte stof verbindt de grijze stof, zodat deze gebieden met elkaar kunnen communiceren. Met DTI (diffusion tensor imaging) kunnen deze witte stof verbindingen zichtbaar gemaakt worden.

Nu hebben Amerikaanse onderzoekers aan de universiteit van New Mexico aangetoond dat de witte stof bundel tussen de prefrontale cortex en de thalamus slanker is in creatievere mensen. De prefrontale cortex is het gebied dat ervoor zorgt dat we o.a. kunnen plannen en sociaal kunnen functioneren (de zogenaamde hogere cognitieve functies). De thalamus ligt diep in de hersenen en werkt als een schakelstation dat opdrachten geeft om bijv. uit te voeren wat de prefrontale cortex gepland heeft.

Er wordt gedacht dat smallere verbindingen langzamer informatie kunnen doorgeven. De prefrontale cortex geeft dan dus langzamer informatie door aan de thalamus. Men vermoedt dat mensen met deze smallere verbindingen creatiever zijn, omdat er meer tijd is om assocaties, koppelingen, te maken tussen ideeën die op het eerste gezicht niet echt bij elkaar lijken te passen. Hierdoor onstaan creatievere ideeën.

Malou Dongelmans