Waarschijnlijk klinkt dit heel erg vreemd aangezien de meeste informatie die je krijgt over alcohol juist gaat over hoe slecht het voor je is. Onderzoekers uit Amerika zijn er nu echter van overtuigd dat alcohol delen van je geheugen juist kan verbeteren!

De onderzoekers maken een verschil tussen je bewuste geheugen en je onbewuste geheugen. Je bewust geheugen, zoals herinneren waar je je sleutels hebt gelaten, wordt juist veel slechter als je alcohol drinkt. Je onbewuste geheugen, zoals herinneren wat voor muziek er op stond, smaken van dingen die je hebt gegeten, of sociale situaties, lijkt daar en tegen juist beter te worden.

De onderzoekers zijn er achter gekomen dat alcohol ervoor zorgt dat er in bepaalde gebieden in je hersenen beter verbindingen tussen neuronen kunnen worden gemaakt. Hierdoor neemt je leervermogen toe en zou je dus een beter onbewust geheugen krijgen.

Deze resultaten hebben er toe geleid dat de onderzoekers nu denken dat een alcoholverslaving een soort leerstoornis is. Zij denken namelijk dat mensen niet zozeer verslaafd raken aan het plezier dat ze beleven na het drinken, maar aan het intenser ervaren van onbewuste gebeurtenissen.

Dit klinkt allemaal nog een beetje vaag en verder onderzoek zal dan ook wel nodig zijn. Maar er blijkt in ieder geval een verborgen kant aan alcohol te zitten die tot noch toe onderschat werd.

Tessa Dongelmans