Aan de buitenkant zijn er veel verschillen aan te wijzen tussen jongens en meisjes. In de hersenen gebeuren er ook andere dingen, die ervoor zorgen dat jongens en meisjes zich anders gedragen.

zelfde gebieden, andere invulling

Echte verschillen in de hersenen zijn er natuurlijk niet, de hersenen van jongens en meisjes hebben gewoon dezelfde gebieden. Maar wat wel kan verschillen is de grootte van een gebied, verbindingen tussen gebieden en de hoeveelheid van een bepaald stofje in de hersenen.

Zo zijn bijvoorbeeld de gebieden die te maken hebben met keuzes maken, emoties reguleren en problemen oplossen, groter bij vrouwen. Er wordt gedacht dat dit ervoor zorgt dat vrouwen meer piekeren en meer nadenken over een keuze. Bij mannen zijn de gebieden die te maken hebben met seksueel gedrag en ruimtelijk inzicht bijvoorbeeld groter.

hormonen

Een ander belangrijk verschil is dat bij mannen vooral het hormoon testosteron een grote rol speelt. Dit hormoon zorgt ervoor dat mannen meer ergens op af stappen en ook vaak wat dominanter zijn. Daarnaast zorgt testosteron dat mannen in een gevaarlijke situatie vechten of vluchten.
Bij vrouwen is juist oxytocine een heel belangrijk hormoon. Dit hormoon zorgt ervoor dat vrouwen wat zorgzamer zijn en in een stressvolle situatie eerder vrienden proberen te maken dan te gaan vechten.
Ook is er gebleken dat jongens en meisjes pijn anders ervaren. Als je pijn hebt wordt de amygdala actief. Bij jongens wordt echter de linkerkant van de amygdala actiever en bij meisjes de rechterkan. Dit zorgt ervoor dat meisjes pijn intenser ervaren dan jongens.

Dit zijn een aantal voorbeelden van de belangrijkste verschillen in de hersenen tussen jongens en meisjes. Het is echter wel gebleken dat deze verschillen helemaal geen invloed hebben op de intelligentie. Het is natuurlijk ook goed om te onthouden dat deze verschillen per persoon ook nog eens anders kunnen zijn. Zo zullen er bijvoorbeeld ook meisjes bestaan die heel veel testosteron hebben, of jongens met heel weinig testosteron.

Tessa Dongelmans