Vitamines, omega-3 pillen, geheugentrainers.. Er zijn genoeg reclames die claimen je hersenen gezond en jong te houden. Maar wat is nu écht belangrijk voor de gezondheid van je hersenen?

Het mag duidelijk zijn dat roken en drinken bijvoorbeeld niet bepaald goed zijn voor je hersenen. Stoffen zoals alcohol kunnen een schadelijk effect hebben voor de cellen in je hersenen. Er is ook aangetoond dat rokers gemiddeld slechter scoren op cognitieve taken zoals bijvoorbeeld geheugen- of aandachtstaken.

Voeding

Waar je hersenen wel baat bij hebben is natuurlijk een gezonde voeding. Een belangrijke voedingsstof voor je hersenen is glucose. Glucose geeft je hersenen energie om te functioneren. Deze stof krijg je onder andere binnen door koolhydraten te eten. Daarnaast hebben je hersenen eiwitten nodig, die worden gebruikt als bouwstof. Ook omega-3, bijvoorbeeld te vinden in vettige vissen, is heel erg goed voor je hersenen. Omega-3 bevat de stof DHA die de hersenen gebruiken om cellen te verstevigen, waardoor signaal overdracht beter kan plaats vinden.

Slapen

Het klinkt misschien overbodig, maar slaap is erg belangrijk voor je hersenen. Aangezien er veel mensen zijn met slaapproblemen is dit ook een belangrijke factor voor de nationale gezondheid. Wanneer je slaapt zijn je hersenen instaat om uit te rusten en zich te herstellen. Dit zorgt ervoor dat ze de volgende dag weer optimaal kunnen functioneren.

Hersengymnastiek

Het idee dat je als bejaard persoon een beter geheugen krijgt door geheugen trainers te doen is niet waar. Wat er wel gebeurt is dat je beter wordt in de taak doordat je leert hoe het in elkaar steekt. Het is onvermijdelijk dat je geheugen naarmate je ouder wordt achteruit gaat. Het kan natuurlijk geen kwaad om zulke oefeningen te doen, want door je hersenen bezig te houden houdt je je hersenen en de verbindingen actief. Wanneer je verbindingen in je hersenen niet gebruikt sterven deze af, en dat is natuurlijk zonde! Bovendien stimuleer je de hersenen nieuwe verbindingen aan te maken door nieuwe ervaringen op te doen en nieuwe dingen te leren. Ook is er recentelijk aangetoond dat mensen die als kind een muziekinstrument leren te bespelen, op latere leeftijd beter scoren op cognitieve taken.

Gymnastiek

Maar niet alleen oefeningen die je heel direct je hersenen bezighouden zijn goed voor je hersenen, ook lichaamsbeweging is belangrijk! Wanneer je sport, en dan hebben we het hier over cardio oefeningen, wordt de doorbloeding van je lichaam én van je hersenen gestimuleerd. Hierdoor krijgen je hersenen meer zuurstofrijk bloed en houd je ze gezonder.

Stress

Wanneer je korte tijd stress hebt werkt dit even als een soort stimulerend middel voor je lichaam. Je immuunsysteem werkt eventjes iets harder en je geheugen wordt niet iets beter. Maar wanneer je langdurig stress hebt is dit juist heel slecht voor je lichaam. Door de stoffen die er vrij komen wordt niet alleen je lichaam minder gezond maar ook je hersenen. Bij langdurige stress kan zelfs je hippocampus, het gebied onder andere belangrijk voor het geheugen, gaan krimpen!

Kortom; een gezonde voeding, je hersenen lekker bezig houden, muziek maken, sporten en weinig stress. Dat klinkt als een prima manier om je hersenen gezond en fit te houden!

Tessa Dongelmans