Uit onderzoek is gebleken dat baby’s al een muzikaal gehoor hebben. Zo reageren baby’s veel sterker op hun zingende moeder dan wanneer moeder liefkozend spreekt. Ook zijn bijvoorbeeld kinderen heel goed in staat om verschillende emoties in muziek te onderscheiden. Deze resultaten laten het lijken alsof er dus een gebied in de hersenen moet zitten dat zich bezig houdt met muziek.

verschillende hersenactiviteiten

Daarom houden sommige onderzoekers zich bezig met het vinden van de connectie tussen de hersenen en muziek. Zij zijn al meerdere aandoeningen tegengekomen waarbij mensen hersenbeschadiging opeens niet meer in staat waren om melodieën te herkenen, of mensen die juist opeens heel muzikaal werden.

Als je op verschillende niveaus naar muziek kijkt is er ook veel verschillende hersenactiviteit te zien. Verschillende toonhoogtes worden op verschillende plekken in de auditieve cortex verwerkt. Bij ritme worden allerlei gebieden betrokken, zoals bijvoorbeeld de kleine hersenen. En wanneer je een ‘foute’ noot of melodie hoort wordt de cingulate cortex geactiveerd die actief wordt op het moment dat er een conflict is, of iets fout gaat.

onduidelijkheid

Hoe de hersenen precies met muziek omgaan is nog niet duidelijk. Wel is er al gebleken dat muziek in de hersenen ook gebruik maakt van het Broca gebied. Het gebied dat zich bezig houdt met taal. Ook is er ontdekt dat muziek de genotstof dopamine in je hersenen vrijmaakt wat er voor zorgt dat je bijvoorbeeld kippenvel kunt krijgen van muziek.

Er is dus nog veel onderzoek nodig om precies uit te vinden hoe muziek in de hersenen werkt. Het is in ieder geval duidelijk dat muziek heel gecompliceerd is en dat het invloed kan uitoefenen op mensen.

Tessa Dongelmans