Op het eerste gezicht lijken je hersenen een grote ‘grijze massa’ en je ruggenmerg lijkt te bestaan uit een heleboel witte botjes. Maar als je aan de binnenkant kijkt, blijkt het er opeens heel anders uit te zien.

Je hersenen bestaan uit de zogenaamde witte en grijze stof. De grijze stof zit voornamelijk aan de buitenkant terwijl witte stof aan de binnenkant zit. Dit komt omdat de grijze stof bestaat uit cellichamen en ongemyelineerde axonen.

Dit betekent dat de axonen niet worden omgeven door de stof myeline. De witte stof daarentegen bestaat uit axonen die wel allemaal omgeven worden door myeline, wat ze de witte kleur geeft. De witte stof is heel belangrijk voor het doorgeven van informatie van de ene hersencel naar de andere.

Je ruggenmerg is eigenlijk een verlengstuk van je hersenen. Alle informatie die je via je lichaam krijgt gaat via je ruggenmerg naar je hersenen en andersom. Opmerkelijk is alleen dat bij je ruggenmerg de witte stof zich juist aan de buitenkant bevindt en de grijze stof zich aan de binnenkant. Dit klinkt heel vreemd, maar er is een hele logische verklaring voor. Je ruggenmerg moet de informatie van je lichaam ontvangen en naar je lichaam toebrengen. Hiervoor zijn verbindingen nodig die in de witte stof zitten en daarom is het veel handiger als de witte stof aan de buitenkant zit, in plaats van verstopt in je ruggenmerg.

Tessa Dongelmans