Als je je duizelig voelt, een klap op je hoofd krijgt, of zelfs als je heel hard niest, kun je sterretjes zien. Deze sterretjes worden fosfenen genoemd en houden in dat je als het ware licht ziet zonder dat er echt licht in je ogen binnenkomt. Er zijn een aantal manieren waarop deze fosfenen kunnen ontstaan.

De eerste is doordat er druk op je oog komt. Dit kan bijvoorbeeld zijn door in je ogen te wrijven, of door zachtjes op de zijkant van je ogen te duwen en vervolgens voor je te kijken (met je ogen open of dicht). De druk zorgt ervoor dat je netvlies wordt gestimuleerd. Je netvlies geeft vervolgens een signaaltje af naar je hersenen alsof je zojuist licht hebt waargenomen.

Maar fosfenen kunnen ook ontstaan door stimulatie van de hersenen. Aan de achterkant van je hersenen zit het gebied dat V1 wordt genoemd. V1 is het visuele hersengebied en is verantwoordelijk voor zien. Door middel van elektrische stimulatie is het wetenschappers gelukt om V1 direct te stimuleren. Als gevolg daarvan zagen de proefpersonen, zelfs wanneer ze hun ogen dicht hadden, opeens sterretjes. Deze sterretjes werden toen fosfenen genoemd. Wanneer je een harde klap op je hoofd krijgt ontstaat er kort een grote druk op je hersenen. Deze druk kan V1 activeren waardoor je sterretjes ziet!

Tessa Dongelmans