Moet je nu juist wel of niet vlak van de voren leren. Is koffie echt handig om je te helpen concentreren, of kun je beter heel veel kauwgom kauwen?

Je kunt natuurlijk verschillende dingen verstaan onder ‘leren’. Maar stel dat je volgende week een moeilijke test moet maken waar je een dik boek voor uit je hoofd moet leren. Wat is nu optimaal om te doen?

Ten eerste slaap. Dit klinkt misschien niet heel logisch, maar slaap is juist van groot belang voor het opslaan van herinneringen. Tijdens je slaap kunnen je hersenen zich herstellen en klaar maken voor de volgende dag, waardoor je weer fris kunt beginnen met leren. Een nachtje doorhalen vlak voor de test is dus niet al te handig. Wel is het zo dat je een soort ‘slaapbuffer’ kunt opbouwen. Dit betekent dat als je een aantal nachten heel goed hebt geslapen, je beter bestand bent tegen een nachtje slecht slapen.

Tijdens het leren is het natuurlijk van belang dat je je kunt concentreren op de stof. Een aantal trucjes die daarbij kunnen helpen zijn kauwgom, koffie en druivensuiker. Door het kauwen op kauwgom komt er meer bloed bij je hersenen waardoor deze beter kunnen functioneren. Koffie is natuurlijk handig vanwege de caffeïne. Caffeïne blokkeert de natuurlijke remming van energie waardoor je juist iets meer energie tot je beschikking hebt. Hierdoor kun je je beter concentreren en heb je het gevoel dat je minder moe bent. Druivensuiker (ook wel glucose genoemd) is een suiker die in veel producten voorkomt en die je hersenen energie geeft. Er is zelfs gebleken dat de combinatie van caffeïne en suiker, denk bijvoorbeeld aan een kopje koffie met suiker, het allerbeste werkt. Wanneer proefpersonen koffie met suiker kregen werden bepaalde hersengebieden, die met geheugen en concentratie te maken hebben, een stuk minder actief terwijl ze net zo goed presteerden op geheugen taakjes. Dit duidde erop dat de hersenen met minder moeite hetzelfde werk konden doen. Maar teveel koffie is natuurlijk niet goed. Dit kan er juist voor zorgen dat je slecht slaapt, wat niet echt bevorderlijk voor het leren is.

Nu is het natuurlijk niet de bedoeling dat je alleen maar gaat leven op kauwgom, koffie en suiker. Een gevarieerd dieet is van groot belang en zorgt ervoor dat je hersenen ook stoffen binnenkrijgt die op de lange termijn van belang zijn. Daarnaast is bijvoorbeeld ook vocht van belang. Als je te weinig drinkt kunt je last van hoofdpijn krijgen.

Verder is uit onderzoek gebleken dat de beste omstandigheden qua omgeving, een rustige omgeving op kamertemperatuur is (21 graden Celsius). Onder een rustige omgeving wordt een omgeving verstaan met weinig afleiding. Daarnaast is er gebleken dat wanneer de omgeving waarin je bijvoorbeeld het boek uit je hoofd leert, overeenkomsten heeft met de omgeving waarin je de test moet maken, je beter scoort op de test. Dit komt omdat je tijdens het leren bepaalde associaties maakt met dingen om je heen. Bijvoorbeeld wanneer je muziek luistert tijdens het leren, leg je onbewust een link tussen de muziek en de stof die je tot je neemt. Wanneer tijdens de test die muziek zou worden aangezet, zou de muziek kunnen werken als een soort ‘trigger’ die je helpt de stof te herinneren.

Ook is het belangrijk dat je niet twee dingen tegelijkertijd probeert te doen. Dit klinkt heel logisch, maar hoe vaak komt het wel niet voor dat je iemand belt en tegelijkertijd bijvoorbeeld op internet aan het kijken bent? Hoewel je hersenen wel instaat zijn om aan beide taken aandacht te geven, zijn ze niet instaat om aan beide evenveel aandacht te geven. En al helemaal niet om net zoveel aandacht te geven als wanneer je maar één van beide taken zou doen.

Ook is herhaling van de stof een hele handige tip. Op het moment dat je bepaalde informatie leert wordt er letterlijk een verbinding in je hersenen gelegd. Als je deze verbindingen niet meer zou gebruiken sterft deze af en verdwijnt het. Wanneer je de verbinding echter blijft gebruiken wordt deze steeds sterker en sterker en kun je het makkelijker herinneren.

Wat je misschien niet zou verwachten is dat een beetje stress ook geen kwaad kan. Op het moment dat je lichte spanning ervaart wordt je systeem als het ware net iets alerter. Dit wordt het ‘optimale niveau van spanning genoemd’. Wanneer deze spanning echter teveel wordt presteer je juist slechter en is je geheugen ook vaak slechter.

Er zijn dus een hoop tips en trucs die je kunt gebruiken als je voor een tentamen gaat leren!

Tessa Dongelmans