Teveel alcohol is niet goed voor je. Steeds vaker wordt de noodklok geluid over toenemend alcoholgebruik onder jongeren en ouderen. Maar hoe zit het nou eigenlijk? Sterven bij ieder glaasje alcohol hersencellen af?

invloed

Wat wel duidelijk is als je naar mensen kijkt die een paar glaasjes teveel op hebben, is dat alcohol behoorlijk wat effect heeft op je hersenen heeft. Dit komt omdat alcohol een neurotoxine is. Neurotoxinen zijn stoffen die het zenuwstelsel aantasten. De schadelijkheid van de neurotoxine kan echter per stofje verschillen.

Alcohol beïnvloedt de manier waarop de neuronen in de hersenen met elkaar communiceren. Het zorgt ervoor dat de activiteit van de neuronen minder wordt, waardoor je de verschijnselen krijgt die je ziet bij mensen die dronken zijn. Je lichaam zal er voor zorgen dat de alcohol wordt verteerd en zo zullen die verschijnselen weer verdwijnen.

in de war

Wanneer je langdurig heel veel alcohol drinkt kan je lichaam dit niet verteren. Denk hierbij aan ongeveer 6 glazen alcohol per dag. Dit zorgt ervoor dat je neuronen extra gevoelig worden. De normale gang van zaken die ervoor zorgen dat het neuron goed blijft functioneren raakt in de war. Hierdoor kan de hersencel, die aan het uiteinde van het neuron zit, afsterven.

Ook blijken er bij langdurig alcoholmisbruik minder neurotrofinen in de hersenen aanwezig te zijn. Neurotrofinen zijn stoffen die ervoor zorgen dat neuronen goed blijven werken en daardoor blijven leven. Neuronen die niet goed werken sterven namelijk vanzelf af. Dus wanneer er minder neurotrofinen aanwezig zijn kunnen gezonde neuronen minder goed in leven gehouden worden.

krimp

Iemand die langdurig alcohol misbruikt kan dus heel wat schade aan de hersenen oplopen. Niet alleen werken de hersenen minder goed maar de hersenen kunnen zelfs met 15% krimpen! Gelukkig kan een groot gedeelte van de schade weer worden hersteld wanneer die persoon op tijd volledig stopt met alcohol drinken.

Korsakov

Wanneer iemand echter te laat is met stoppen kan het zijn dat die persoon het Korsakov syndroom krijgt. Het Korsakovsyndroom is een gevolg van veel te veel alcohol, en veel te weinig vitamine B1. Dit zorgt voor ernstige geheugen problemen, een verlies van het begrijpen van tijd en vaak is de patient niet instaat om nieuwe dingen te leren.

Van één of twee glaasjes alcohol zullen je hersencellen dus niet afsterven. Het blijkt zelfs dat maximaal twee glazen alcohol per dag ervoor zorgen dat de kans op hart-en vaatziektes met 35% daalt. Maar wanneer er meer dan 6 glazen alcohol per dag wordt gedronken kan het dus hele nare gevolgen hebben voor je hersenen!

Tessa Dongelmans