<p>Alzheimer is een ziekte die ervoor zorgt dat neuronen in de hersenen afsterven, waardoor ze letterlijk krimpen. Dit is vooral te merken aan de geheugenproblemen die een patiënt ondervindt, maar ook aan problemen met praten en denken. Alzheimer is tot nu toe nog niet te genezen en daarom wordt er veel onderzoek naar gedaan.</p>

Vaak wordt de diagnose Alzheimer gesteld door de andere mogelijke verklaringen van het geheugenverlies te onderzoeken en af te strepen.

In 2007 is men er achter gekomen dat er door middel van bloedonderzoek kan worden gekeken naar de hoeveelheid van bepaalde eiwitten in het lichaam. Deze hoeveelheden van die specifieke eiwitten zijn kenmerkend voor Alzheimer. Zo zou er volgens de onderzoekers met 90% zekerheid kunnen worden vastgesteld dat iemand Alzheimer heeft. Men zou het zelfs kunnen vaststellen wanneer de klachten van geheugenverlies nog niet zijn opgetreden.

Volgens sommige onderzoekers is deze methode echter niet betrouwbaar genoeg. Zij zijn opzoek gegaan naar een andere manier en kwamen erachter dat er misschien beter naar antilichamen kan worden gekeken. Antilichamen zijn stoffen die vrijkomen in je lichaam op het moment dat er zich ongewenste of ziekmakende deeltjes in je lichaam zitten. Er zijn een heleboel verschillende soorten antilichamen. Elk antilichaam is specifiek voor een ziekte. De onderzoekers hebben nu het antilichaam gevonden dat vrijkomt bij mensen met Alzheimer. Het onderzoek is nog in volle gang, maar waarschijnlijk kan met deze methode op een betrouwbare, goedkope en simpele manier Alzheimer worden vastgesteld.

Tessa Dongelmans