95% van de dove kinderen worden geboren bij horende ouders. Deze ouders kunnen vaak niet vanaf het eerste moment gebarentaal aanbieden dus deze kinderen beginnen later met het leren van ‘hun moedertaal’.

jong geleerd…

Er is uit onderzoek gebleken dat hoe jonger je bent wanneer je gebarentaal leert, hoe beter je zult zijn in gebarentaal. Dus de kinderen die pas later gebarentaal leren zullen er nooit zo goed in zijn als kinderen die het vanaf de geboorte meekrijgen.

twee hersenhelften

Daarnaast is er gebleken dat bij mensen die vanaf hun geboorte een gesproken taal leren, taal vooral in de linkhersenhelft wordt verwerkt. Bij mensen die vanaf hun geboorte gebarentaal leren lijkt het echter in zowel de rechter- als de linkhersenhelft te worden verwerkt. Maar nu zijn ze er achter gekomen dat bij mensen die pas na hun pubertijd gebarentaal leren, de rechterhersenhelft niet zo actief is bij het verwerken van taal.
Dus wanneer je niet vanaf je geboorte gebarentaal meekrijgt zullen je hersenen de gebarentaal anders verwerken dan wanneer je het wel van kleins af aan krijgt te zien.

Tessa Dongelmans