Steeds meer mensen nemen tegenwoordig een mobiele telefoon. Op de hele wereld gebruiken al meer dan 4,3 miljard mensen een mobieltje. Daarom wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar het gebruik van een mobiele telefoon, ook omdat er mensen bang zijn dat het slecht voor je hersenen kan zijn. Maar is het nu echt schadelijk voor je om met zo een mobieltje te bellen?

Zodra je een mobiele telefoon aanzet komt er elektromagnetische straling vanaf die alle kanten opgaat. Deze straling bereikt tijdens het telefoneren dus ook je hoofd. In een onderzoek naar het effect van deze straling lieten onderzoekers hun proefpersonen bepaalde geheugentaakjes doen nadat deze straling een poosje op de zijkant van hun hoofd was gericht. Er bleek dat hoe langer de proefpersonen waren blootgesteld aan de straling, hoe langzamer hun reactie was in deze taak. Uit een ander onderzoek is echter gebleken dat deze proefpersonen in taken waarbij je heel gericht je aandacht moet gebruiken het juist beter deden.

Ook zou de elektromagnetische straling er voor kunnen zorgen dat de kans op het krijgen van een hersentumor vergroot. Zo is er onderzoek gedaan naar ratten die werden blootgesteld aan de straling, waarbij er bij het merendeel van de ratten zich een hersentumor ontwikkelde. Maar er is de afgelopen tien jaar ook onderzoek gedaan met ongeveer 13000 menselijke proefpersonen waaruit is gebleken dat het gebruik van een mobiele telefoon de kans op een hersentumor niet verhoogd.

De resultaten van de onderzoeken kunnen elkaar dus nogal eens tegenspreken. Men weet dan eigenlijk ook nog steeds niet precies wat de effecten van de straling van een mobiele telefoon op de hersenen zijn. Wat wel een duidelijk effect van de mobiele telefoon is, is dat mensen die bellen tijdens het autorijden een vijf keer zo grote kans hebben om een ongeluk in het verkeer te krijgen. Oppassen dus!

Tessa Dongelmans