Stel je eens voor dat alle cijfers of letters een eigen kleur zouden hebben. Wanneer je een boek leest zou het een grote kleurrijke boel worden. Of elke keer dat je het woord ‘telefoon’ hoort krijg je een appel smaak in je mond..

Dit klinkt misschien als een fantasie verhaal, maar er zijn wel degelijk mensen die dit hebben. Dit fenomeen wordt ook wel synesthesie genoemd en betekent zoiets als: het samengaan van sensaties. De meest voorkomende vorm van synesthesie is de combinatie van woorden, muziek of letters en kleuren. Per persoon verschilt het echter welke kleur bijvoorbeeld de letter ‘S’ heeft.

Nu is het belangrijk om te beseffen dat er een verschil is tussen het associëren van bijvoorbeeld een letter met een kleur, en het zien van een letter in een kleur. Het komt vaker voor dat men bepaalde letters of worden associeert met een kleur. Maar iemand met synesthesie ziet ook daadwerkelijk die letter in een kleur.

Ondanks dat er al veel onderzoek naar synesthesie is gedaan, is het nog een raadsel hoe het in de hersenen werkt. Wel is er gevonden dat het gebied V4 (een onderdeel van de visuele cortex) dat belangrijk is voor het samenvoegen van perceptuele informatie, actiever is bij mensen met synesthesie.

Tessa Dongelmans