Duitse wetenschappers zijn er door onderzoek met muizen achter gekomen dat een angst die overwonnen is, nog steeds in de hersenen terug te vinden is.

Ze gaven de muizen een pijnschok en lieten tegelijkertijd een geluid horen. De muizen werden dus geconditioneerd en lieten een angstige reactie zien op het moment dat ze het geluid hoorden. Daarna lieten de onderzoekers het geluid zonder pijnschok een aantal keer achter elkaar horen, waardoor de muizen het geluid niet meer associeerden met de pijnschok. De volgend keer dat de muizen het geluid hoorden vertoonde ze geen angst reactie.

Maar zodra de wetenschappers het geluid weer combineerden met de schok, hadden de muizen weer heel snel de associatie gemaakt tussen het geluid en de pijn. De wetenschappers zeggen dat dit fenomeen is te verklaren door een reactie in de amygdala.

De amygdala is een hersengebied dat zich onder andere bezighoudt met angst en volgens de wetenschappers zijn er twee groepen cellen te vinden in de amygdala. De eerste groep houdt zich bezig met de angstreactie en de tweede groep houdt zich bezig met het onderdrukken van de reactie.

Bij het leren van een nieuwe angst wordt er een nieuwe verbinding gemaakt in de eerste groep cellen. Wanneer je je angst overwint wordt de tweede groep cellen actief. Echter, de verbinding die in de eerste groep is gemaakt is dus niet verdwenen.

De onderzoekers denken dat angst op deze manier ook in de hersenen van mensen wordt verwerkt en met de resultaten hopen ze over een tijdje mensen die problemen hebben met een bepaalde angst te kunnen helpen.

Tessa Dongelmans