Op 30 augustus schrijft de redactie van nu.nl dat de hersenen een methode hebben om te zorgen dat de ze niet overspoeld worden door emotionele herenneringen. Namelijk met behulp van het stresshormoon cortisol.

Onderzoekers van het UMC Utrecht hebben de zenuwcellen in de amygdala van muizen bestudeerd. De amygdala is een hersengebied dat ook wel het ‘angstcentrum’ wordt genoemd en is ook betrokken bij het opslaan van emotionele of stressvolle herinneringen.

De muizen kregen cortisol toegediend waardoor de zenuwcellen in de amygdala actief werden en zodoende een stressvolle herinnering vastlegden. Wanneer diezelfde zenuwcellen een paar uur later weer cortisol kregen toegediend werden ze juist minder actief, waardoor er geen nieuwe stressvolle herinnering werd opgeslagen.

De onderzoekers vermoeden dat dit systeem de hersenen behoedt voor een overbelasting van emotionele herinneringen. Nu wordt er met deze resultaten verder onderzoek gedaan naar de oorzaken en gevolgen van een Post Traumatische Stress Stoornis. Patiënten met PTSS hebben last van herbelevingen van een traumatische gebeurtenis waardoor ze ook aan concentratie, geheugen en slaapproblemen kunnen leiden.

Er is gebleken dat mensen met PTSS te weinig cortisol in hun hersenen aan maken. Mogelijk zorgt dit tekort aan cortisol ervoor dat zij last hebben van de herbelevingen en de daarbij komende angstgevoelens.

Tessa Dongelmans