Zwitserse onderzoekers van de Universiteit van Basel hebben aangetoond dat slapen ervoor zorgt dat een herinnering beter wordt opgeslagen in het geheugen.

Dit is onderzocht aan de hand van een bijzonder experiment. Proefpersonen werden gevraagd om de locatie van een object te herinneren, terwijl er een bepaalde geur werd verspreid die daardoor werd geassocieerd met de herinnering. Vervolgens moest de helft van de groep gaan slapen en de ander helft bleef wakker. Na 20 minuten kregen de proefpersonen weer die geur te ruiken (de ene helft dus wakker, de andere helft tijdens het slapen) waardoor de herinnering van de locatie werd aangewakkerd.

opslaan tijdens slaap

Er bleek dat mensen die de geur tijdens het slapen hadden geroken zich veel beter de locatie konden herinneren. Deze resultaten wijzen erop dat herinneringen beter worden opgeslagen tijdens het slapen. Waarschijnlijk omdat je dan minder afgeleid wordt door je omgeving.

extra activatie

Ook bleek uit hersenscans dat wanneer je in wakkere toestand de geur rook en de dus herinnering werd geactiveerd, alleen je prefrontale cortex (het gebied voor in je hersenen) werd geactiveerd. Wanneer tijdens je slaap de herinnering werd geactiveerd, werd ook je hippocampus actief. Dit zorgt er waarschijnlijk voor dat de herinnering later beter oproepbaar is.

Tessa Dongelmans