Op 29 juli schrijft nu.nl dat neurobiologen van de Universiteit Utrecht hebben ontdekt dat je mogelijk op latere leeftijd nog kunt leren diepte te zien.

De onderzoekers lieten proefpersonen via spiegels met hun afzonderlijke ogen naar twee verschillende streepjespatronen kijken. In het begin zagen de proefpersonen enkel het patroon van hun linker- óf hun rechteroog. Na verloop van tijd begonnen de proefpersonen echter steeds vaker een combinatie van beiden beelden te zien.

Volgens de onderzoekers passen de hersenen hun strategie om beelden te zien, en daarmee diepte te zien, aan op wat er visueel wordt aangeboden. Zelfs na het experiment bleven de hersenen deze strategie toe passen. Pas toen de proefpersonen een tijdjes normaal met twee ogen keken werd er weer op de oorspronkelijke manier diepte waargenomen.

Volgens de onderzoekers betekent dit dat deze flexibiliteit van je hersenen ervoor kan zorgen dat mensen op latere leeftijd nog kunnen leren diepte te zien, door de ogen te trainen om goed naar één punt te kijken.

Tessa Dongelmans