Iemand die hoogbegaafd is scoort een stuk hoger op een intelligentietest dan de gemiddelde mens doet. Vaak zijn er meer gebieden waarop hoogbegaafde mensen het wat beter doen. Maar zit hoogbegaafdheid in de hersenen?

Het gaat om de combinatie tussen genen, hersenen en omgeving die ervoor zorgen dat iemand hoogbegaafd is.
Wanneer je wordt geboren zijn je hersenen nog niet klaar met ontwikkelen. Je brein als het ware nog een grote warboel van neuronen die niet allemaal precies weten wat ze moeten doen. Terwijl je opgroeit zullen de neuronen hun taak leren en zullen er ook een heleboel neuronen afsterven die niet nuttig zijn. Hierdoor kunnen je hersenen specifieke taken doen en een stuk efficiënter werken. Je omgeving tijdens het opgroeien kan daarom ook een invloed uitoefenen op hoe dit ontwikkelen van je hersenen verloopt. Het is logisch dat wanneer een kind al vroeg in aanraking komt met bijvoorbeeld boeken en de ouders het kind heel erg stimuleren om te lezen, er een grote kans is dat het kind net iets eerder kan lezen dan de rest.

snellere cortex

Wel is er gevonden dat bij kinderen die hoogbegaafd worden genoemd, de cortex (de buitenste laag van de hersenen) zich sneller ontwikkeld tijdens de jeugd dan bij andere kinderen. Rond de 20 levensjaar is de dikte van de cortex echter bij mensen kinderen ongeveer gelijk.

witte stof

De integriteit van de witte stof in de hersenen hangt samen met intelligentie. Met de integriteit van de witte stof wordt bedoeld dat de neuronen in je hersenen (die wit van de buitenkant zijn) goed met elkaar zijn verbonden, zodat er een goede en snelle communicatie kan plaats vinden.

Deze combinatie van factoren in je hersenen kunnen er dus voor zorgen dat iemand hoogbegaafd is.

Tessa Dongelmans