Het gedrag van volwassenen en kinderen verschilt enorm. Maar ligt dit aan de manier waarop hun hersenen werken?

In principe is alles in de hersenen bij de geboorte al aanwezig. Het is niet zo dat wanneer je ouder wordt er opeens een hersengebied bijgroeit. Wat er wel gebeurt, is dat je hersenen veel efficiënter en gespecialiseerder worden.

Zo zullen kinderhersenen bijvoorbeeld bij een woordspelletje veel meer gebieden gebruiken dan volwassen hersenen. De hersenen van de volwassene zijn efficiënter geworden en kunnen daardoor met minder gebieden hetzelfde resultaat bereiken.

Dit efficiënter worden komt onder andere doordat je tijdens je leven leert. Je merkt vast wel eens dat hoe vaker je iets doet, hoe makkelijker het wordt. Dit komt omdat de verbindingen in hersenen sterker worden naarmate je het vaker doet. Daarnaast sterven verbindingen die je niet gebruikt juist af. Zo blijven dus de beste en meest efficiënte verbindingen over. Dat maakt het voor een volwassene echter ook moeilijker om bepaalde dingen aan te leren, bijvoorbeeld talen.

Wat ook een duidelijk verschil is tussen kinder- en volwassenhersenen, is dat de frontale kwab bij volwassenen veel beter ontwikkeld is. Zo rond je 21e levensjaar is je frontale kwab goed ontwikkeld. Dit zorgt ervoor dat je als volwassene een stuk beter kunt plannen en jezelf beter onder controle kunt houden.

Tessa Dongelmans